Gatunki chmielu
Yakima Cluster
Kategoria: chmiel goryczkowy
Znany też jako Late Cluster L-8. Yakima Cluster, wyhodowana po raz pierwszy pod koniec lat pięćdziesiątych, jest córką Late Cluster i wnuczką Pacific Coast Cluster. Wydaje się, że nie nadaje się do upraw w regionach Idaho ani Oregon w USA, ale dobrze rośnie w suchszej dolinie Yakima.
Najczęściej jest sprzedawany po prostu jako chmiel Cluster, z którym ma prawie identyczny skład chemiczny i cechy. Cechy te obejmują umiarkowaną goryczkę, trochę ziemistych smaków i kwiatowy aromat z elementami słodkich owoców.
Najczęściej jest sprzedawany po prostu jako chmiel Cluster, z którym ma prawie identyczny skład chemiczny i cechy. Cechy te obejmują umiarkowaną goryczkę, trochę ziemistych smaków i kwiatowy aromat z elementami słodkich owoców.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.4% - 9.8% | info |
beta-kwasy | 3% - 6.1% | info |
kohumulon | 42% | info |
olejki | 0.24 - 0.90 mL/100g | info |
mircen | 45% - 55% | info |
kariofilen | 6% - 7% | info |
farnezen | < 1% | |
kumulen | 18% |