Gatunki chmielu
Marynka
Kategoria: chmiel goryczkowy
Nazywana historią polskiego chmielarstwa, oficjalnie zarejestrowana już w 1988 roku. Wyhodowana dzięki skrzyżowaniu odmiany Brewers Gold z dzikim męskim chmielem pochodzącym z terenów dawnej Jugosławii.
Marynka to kolejny szeroko produkowany polski chmiel z Lubelszczyzny. Posiada umiarkowaną wydajność, wzrost i stabilność, ale jej profil smakowy jest znacznie powyżej średniej. Ze względu na wysoka zawartość alfa-kwasów 9,5%, zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych.
Pomimo tego, że używana jest głównie do goryczki, jej ciekawy aromat doceniono w ostatniej dekadzie, wykorzystując Marynkę do chmielenia na zimno.
Marynka charakteryzuje się wyrazistymi, ziemistymi i ziołowymi smakami i aromatami. Wnosi aromaty cytrusów, grejpfruta, lukrecji, anyżu, trawiasty, kwiatowy, ziołowy, żywiczny, korzenny, owocowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9% - 12% | info |
beta-kwasy | 10.2% - 13% | info |
kohumulon | 26% - 33% | info |
olejki | 1.8 - 2.2 mL/100g | info |
mircen | 28% - 31% | info |
kariofilen | 10% - 13% | info |
farnezen | 1.8% - 2.2% | |
kumulen | 36% - 33% |