Gatunki chmielu

Marynka

Kategoria: chmiel goryczkowy
Nazywana historią polskiego chmielarstwa, oficjalnie zarejestrowana już w 1988 roku. Wyhodowana dzięki skrzyżowaniu odmiany Brewers Gold z dzikim męskim chmielem pochodzącym z terenów dawnej Jugosławii.

Marynka to kolejny szeroko produkowany polski chmiel z Lubelszczyzny. Posiada umiarkowaną wydajność, wzrost i stabilność, ale jej profil smakowy jest znacznie powyżej średniej. Ze względu na wysoka zawartość alfa-kwasów 9,5%, zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych.

Pomimo tego, że używana jest głównie do goryczki, jej ciekawy aromat doceniono w ostatniej dekadzie, wykorzystując Marynkę do chmielenia na zimno.

Marynka charakteryzuje się wyrazistymi, ziemistymi i ziołowymi smakami i aromatami. Wnosi aromaty cytrusów, grejpfruta, lukrecji, anyżu, trawiasty, kwiatowy, ziołowy, żywiczny, korzenny, owocowy
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9% - 12%info
beta-kwasy10.2% - 13%info
kohumulon26% - 33%info
olejki1.8 - 2.2 mL/100ginfo
mircen28% - 31%info
kariofilen10% - 13%info
farnezen1.8% - 2.2%
kumulen36% - 33%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji