Gatunki chmielu

Tomyski

Kategoria: chmiel aromatyczny
Jest to niezwykle aromatyczny chmiel, polecany przy warzeniu piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno). Tomyski uprawiany jest w Polsce od 1983 roku, pierwotnie w okolicach Nowego Tomyśla.

Odmiana była wykorzystywana do produkcji piwa grodziskiego.  Chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana został przywrócony "do życia".

Wiodące aromaty: ziemisty, kwiatowy, ziołowy, trawa.
 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3% - 5%info

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji