Gatunki chmielu
Tomyski
Kategoria: chmiel aromatyczny
Jest to niezwykle aromatyczny chmiel, polecany przy warzeniu piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno). Tomyski uprawiany jest w Polsce od 1983 roku, pierwotnie w okolicach Nowego Tomyśla.
Odmiana była wykorzystywana do produkcji piwa grodziskiego. Chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana został przywrócony "do życia".
Wiodące aromaty: ziemisty, kwiatowy, ziołowy, trawa.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% - 5% | info |
Style piwne: Lager Pils Golden Ale Strong Lager Pale Ale Sweet Stout Stout Belgian Brown Dubbel Lambik