Gatunki chmielu
Fuggle
Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Fuggle pochodzi z Anglii i został po raz pierwszy odkryty w 1861 roku na plantacji chmielu należącej do George'a Stace'a w hrabstwie Kent. Około 14 lat później odmiana została oficjalnie nazwana i wprowadzona na rynek przez Richarda Fuggle z Benchley w 1875 roku.
W 1949 roku uprawa Fuggle stanowiła aż 78% areału angielskich upraw chmielu. Jest to prawdopodobnie najbardziej znany angielski chmiel.
Podobnie jak Styrian Golding, jest znana ze swojego wyraźnego europejskiego aromatu. Fuggle zapewnia aromaty ziemiste, lekko trawiaste z delikatnym kwiatowym akcentem. Wyczuwalne mogą być też nuty zielonej herbaty.
W szczytowym okresie prawie 100 lat temu Fuggle był znany jako chmiel podwójnego zastosowania. Jednak dzisiaj, gdy inne odmiany o wyższym alfa-kwasie stały się bardziej rozpowszechnione, jest bardziej cenony ze względu na swój aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2.4% - 6.1% | info |
beta-kwasy | 2.1% - 2.8% | info |
kohumulon | 25% - 29% | info |
olejki | 0.44 - 0.83 mL/100g | info |
mircen | 43.4% | info |
kariofilen | 9.1% | info |
farnezen | 4.3% | |
kumulen | 26.6% |