Gatunki chmielu

Fuggle

Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Fuggle pochodzi z Anglii i został po raz pierwszy odkryty w 1861 roku na plantacji chmielu należącej do George'a Stace'a w hrabstwie Kent. Około 14 lat później odmiana została oficjalnie nazwana i wprowadzona na rynek przez Richarda Fuggle z Benchley w 1875 roku.

W 1949 roku uprawa Fuggle stanowiła aż 78% areału angielskich upraw chmielu. Jest to prawdopodobnie najbardziej znany angielski chmiel.

Podobnie jak Styrian Golding, jest znana ze swojego wyraźnego europejskiego aromatu. Fuggle zapewnia aromaty ziemiste, lekko trawiaste z delikatnym kwiatowym akcentem. Wyczuwalne mogą być też nuty zielonej herbaty.

W szczytowym okresie prawie 100 lat temu Fuggle był znany jako chmiel podwójnego zastosowania. Jednak dzisiaj, gdy inne odmiany o wyższym alfa-kwasie stały się bardziej rozpowszechnione, jest bardziej cenony ze względu na swój aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2.4% - 6.1%info
beta-kwasy2.1% - 2.8%info
kohumulon25% - 29%info
olejki0.44 - 0.83 mL/100ginfo
mircen43.4%info
kariofilen9.1%info
farnezen4.3%
kumulen26.6%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji