Gatunki chmielu
Tettnanger (US)
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Ta odmiana spowodowała wiele zamieszania w branży. W sieci nadal można znaleźć strony internetowe, które opisują amerykańskiego Tettnangera jako prawdziwego Tettnangera. W rzeczywistości jest to klon kłączy importowanych jako szwajcarski Tettnanger.
Ostatnie testy wykazały, że różni się genetycznie od pierwowzoru, Tettnang Tettnanger. Amerykańska odmiana to bardziej prawdopodobna do Fuggle. Pierwotny import pochodził z regionu w Szwajcarii bezpośrednio po drugiej stronie Jeziora Bodeńskiego z Tettnang w Niemczech.
Amerykański Tettnanger od początku cieszył się dużą popularnością, uprawiany w Idaho, Waszyngtonie i Oregonie. Posiada szlachetne walory aromatyczne chmielu z bukietem przypraw kwiatowych. Jednak w ostatnich latach wielu plantatorów porzuciło tę odmianę.
Mówi się, że amerykański Tettnanger jest dobrym chmielem zarówno do gotowania, jak i do chmielenia na zimno, podczas gdy oryginalna niemiecka odmiana lepiej nadaje się jako późny dodatek.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4% - 5% | info |
beta-kwasy | 3% - 4.5% | info |
kohumulon | 20% - 25% | info |
olejki | 0.4 - 0.8 mL/100g | info |
mircen | 3% - 45% | info |
kariofilen | 6% - 7% | info |
farnezen | 5% - 8% | |
kumulen | 18% - 23% |