Gatunki chmielu

Tettnanger (US)

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Ta odmiana spowodowała wiele zamieszania w branży. W sieci nadal można znaleźć strony internetowe, które opisują amerykańskiego Tettnangera jako prawdziwego Tettnangera. W rzeczywistości jest to klon kłączy importowanych jako szwajcarski Tettnanger.

Ostatnie testy wykazały, że różni się genetycznie od pierwowzoru, Tettnang Tettnanger. Amerykańska odmiana to bardziej prawdopodobna do Fuggle. Pierwotny import pochodził z regionu w Szwajcarii bezpośrednio po drugiej stronie Jeziora Bodeńskiego z Tettnang w Niemczech.

Amerykański Tettnanger od początku cieszył się dużą popularnością, uprawiany w Idaho, Waszyngtonie i Oregonie. Posiada szlachetne walory aromatyczne chmielu z bukietem przypraw kwiatowych. Jednak w ostatnich latach wielu plantatorów porzuciło tę odmianę.

Mówi się, że amerykański Tettnanger jest dobrym chmielem zarówno do gotowania, jak i do chmielenia na zimno, podczas gdy oryginalna niemiecka odmiana lepiej nadaje się jako późny dodatek.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4% - 5%info
beta-kwasy3% - 4.5%info
kohumulon20% - 25%info
olejki0.4 - 0.8 mL/100ginfo
mircen3% - 45%info
kariofilen6% - 7%info
farnezen5% - 8%
kumulen18% - 23%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji