Gatunki chmielu

Lomik

Kategoria: chmiel aromatyczny
Tradycyjny polski chmiel pochodzący z okolic Nowego Tomyśla, wyhodowany na drodze skrzyżowania odmiany Northern Brewer z dzikim chmielem pochodzącym z okolic Lublina. 
We właściwościach bardzo podobny do chmielu Lubelskiego, aczkolwiek posiadający mniej korzystny skład olejków aromatycznych. W chmieleniu na goryczkę może być używany zamiennie z chmielem Lubelskim.

Pierwotnie był używany przy produkcji piwa Grodziskiego. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce.

Nadaje przyjemny, harmonijny, delikatny aromat i niską czystą gorycz,  pożądaną w klasycznych piwach stylu belgijskiego. Świetnie odnajduje się w chmieleniu piw tylu lager, nadaje piwu orzeźwiający, czysty smak.

Wiodący aromat: curry, koperek, jałowiec, ziemisty, trawiasty, kwiatowy, ziołowy.


Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4% - 4.5%info
beta-kwasy2.5% - 5.5%info
kohumulon23% - 29%info
olejki0.6 - 1.2 mL/100ginfo

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji