Gatunki chmielu
Lomik
Kategoria: chmiel aromatyczny
Tradycyjny polski chmiel pochodzący z okolic Nowego Tomyśla, wyhodowany na drodze skrzyżowania odmiany Northern Brewer z dzikim chmielem pochodzącym z okolic Lublina.
We właściwościach bardzo podobny do chmielu Lubelskiego, aczkolwiek posiadający mniej korzystny skład olejków aromatycznych. W chmieleniu na goryczkę może być używany zamiennie z chmielem Lubelskim.
Pierwotnie był używany przy produkcji piwa Grodziskiego. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce.
Nadaje przyjemny, harmonijny, delikatny aromat i niską , czystą gorycz, pożądaną w klasycznych piwach stylu belgijskiego. Świetnie odnajduje się w chmieleniu piw tylu lager, nadaje piwu orzeźwiający, czysty smak.
Wiodący aromat: curry, koperek, jałowiec, ziemisty, trawiasty, kwiatowy, ziołowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4% - 4.5% | info |
beta-kwasy | 2.5% - 5.5% | info |
kohumulon | 23% - 29% | info |
olejki | 0.6 - 1.2 mL/100g | info |