Gatunki chmielu

Zbyszko

Kategoria: chmiel goryczkowy
Wyhodowana na drodze krzyżowania rekombinatów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski, Brewers Gold i dzikiego chmielu. Po raz pierwszy zarejestrowana została w 1996r. Charakteryzuje się dużą stabilnością alfa-kwasów podczas przechowywania.

Nadaje mocną lecz niezalegającą goryczkę, doskonale sprawdza się też przy chmielniu na zimno. Wnosi do piwa lekkie nuty kokosowe, dodatkowo gruszki i orzech, który pojawia się również w smaku, co dobrze łączy się z delikatną słodyczą i lekką goryczą. 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5% - 8%info
beta-kwasy5% - 7%info
kohumulon20% - 24%info
olejki1 - 1.5 mL/100ginfo
mircen40% - 50%info
kariofilen10% - 12%info
farnezen<0.5%
kumulen20% - 25%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji