Gatunki chmielu
Zbyszko
Kategoria: chmiel goryczkowy
Wyhodowana na drodze krzyżowania rekombinatów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski, Brewers Gold i dzikiego chmielu. Po raz pierwszy zarejestrowana została w 1996r. Charakteryzuje się dużą stabilnością alfa-kwasów podczas przechowywania.
Nadaje mocną lecz niezalegającą goryczkę, doskonale sprawdza się też przy chmielniu na zimno. Wnosi do piwa lekkie nuty kokosowe, dodatkowo gruszki i orzech, który pojawia się również w smaku, co dobrze łączy się z delikatną słodyczą i lekką goryczą.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% - 8% | info |
beta-kwasy | 5% - 7% | info |
kohumulon | 20% - 24% | info |
olejki | 1 - 1.5 mL/100g | info |
mircen | 40% - 50% | info |
kariofilen | 10% - 12% | info |
farnezen | <0.5% | |
kumulen | 20% - 25% |