Gatunki chmielu

Merkur

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Merkur lub Hallertau Merkur, jak jest czasami nazywany, to chmiel o wysokiej goryczce, opracowany w Hull Hops Research Institute w Niemczech. Został wyhodowany w 2000 roku jako potomek chmielu Magnum. Nie chodzi jednak tylko o potencjał goryczki; Merkur szczyci się wysoką zawartością olejków mircenowych i humulenowych, które nadają mu ziemisty i cytrusowy posmak. Działa szczególnie dobrze we wczesnych i środkowych etapach warzenia.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 16.2%info
beta-kwasy5% - 7.3%info
kohumulon17.8% - 19%info
olejki2.6 - 3 mL/100ginfo
mircen48% - 49%info
kariofilen8% - 9%info
farnezen0% - 1%
kumulen29% - 32%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji