Gatunki chmielu
Merkur
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Merkur lub Hallertau Merkur, jak jest czasami nazywany, to chmiel o wysokiej goryczce, opracowany w Hull Hops Research Institute w Niemczech. Został wyhodowany w 2000 roku jako potomek chmielu Magnum. Nie chodzi jednak tylko o potencjał goryczki; Merkur szczyci się wysoką zawartością olejków mircenowych i humulenowych, które nadają mu ziemisty i cytrusowy posmak. Działa szczególnie dobrze we wczesnych i środkowych etapach warzenia.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 16.2% | info |
beta-kwasy | 5% - 7.3% | info |
kohumulon | 17.8% - 19% | info |
olejki | 2.6 - 3 mL/100g | info |
mircen | 48% - 49% | info |
kariofilen | 8% - 9% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 29% - 32% |