Gatunki chmielu
Millennium
Kategoria: chmiel goryczkowy
Chmiel powstał w 2000 r. w ramach programu rozwijania nowych odmian chmielu firmy John I. Haas, którego głównym celem była hodowla chmielu o zwiększonej odporności na choroby i wydłużenie czasu przechowywania. Został wyhodowany na bazie odmiany Nugget.
Jest to chmiel supergoryczkowy, posiada niezwykle wysoką zawartość alfa-kwasów na poziomie od 14,5% do 16,5%. Nie posiada zbyt wielkich walorów aromatycznych, występują jednak wyczuwalne nuty trawiaste, żywiczne i lekko ziołowe. Niektórzy wyczuwają delikatne nuty owocowe (gruszkowe, ananasowe).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14,5% - 16,5% | info |
beta-kwasy | 4,3% - 5,3% | info |
kohumulon | 28% - 32% | info |
olejki | 1,8 - 2,2 mL / 100g | info |
mircen | 30% - 40% | info |
kumulen | 23% - 27% |