Gatunki chmielu
Canadian Redvine
Kategoria: chmiel aromatyczny
Kanadyjska Redvine, ze swoimi gęstymi i obfitymi kłączami, wysokim wigorem, doskonałym plonem i odpornością na choroby, sprawia, że wydaje się interesującą perspektywą, ale przy tak wysokiej zawartości kohumulonu i niskiej zawartości alfa nie jest powszechnie stosowana.
Rzadko stosuje się go samodzielnie podczas warzenia. Nadaje łagodny smak wiśni, jagód, sosny, a nawet cytrusów.
Rzadko stosuje się go samodzielnie podczas warzenia. Nadaje łagodny smak wiśni, jagód, sosny, a nawet cytrusów.
Ze względu na możliwość późnego siewu, kanadyjska redvine została wykorzystana jako szybka roślina w odpowiedzi na katastrofy chorobowe. Jego dokładne pochodzenie nie jest znane.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% | info |
beta-kwasy | 5% - 6% | info |
kohumulon | 47% | info |
olejki | 11.20 mL/100g | info |
mircen | 70% | info |
farnezen | 4% - 7% | |
kumulen | 2% |