Gatunki chmielu

Pacific Jade

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana w ramach programu badawczego HortResearch w Nowej Zelandii w 2004 r., Pacific Jade rozpoczęła swoją komercyjną działalność głównie na rynku krajowym w Nowej Zelandii. Teraz jednak trafia do piwowarów na całym świecie.

Charakteryzuje się ciekawym profilem smakowym owoców cytrusowych i mielonego pieprzu. Jako wczesny dodatek nadaje delikatną, gładką goryczkę. Pacific Jade zawdzięcza swoje pochodzenie Saazowi i innej odmianie pochodzącej z Nowej Zelandii, First Choice.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 14%info
beta-kwasy7% - 8%info
kohumulon24%info
olejki1.4 mL/100ginfo
mircen33.3%info
kariofilen10.2%info
farnezen0.3%
kumulen32.9%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji