Gatunki chmielu
Pacific Jade
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana w ramach programu badawczego HortResearch w Nowej Zelandii w 2004 r., Pacific Jade rozpoczęła swoją komercyjną działalność głównie na rynku krajowym w Nowej Zelandii. Teraz jednak trafia do piwowarów na całym świecie.
Charakteryzuje się ciekawym profilem smakowym owoców cytrusowych i mielonego pieprzu. Jako wczesny dodatek nadaje delikatną, gładką goryczkę. Pacific Jade zawdzięcza swoje pochodzenie Saazowi i innej odmianie pochodzącej z Nowej Zelandii, First Choice.
Charakteryzuje się ciekawym profilem smakowym owoców cytrusowych i mielonego pieprzu. Jako wczesny dodatek nadaje delikatną, gładką goryczkę. Pacific Jade zawdzięcza swoje pochodzenie Saazowi i innej odmianie pochodzącej z Nowej Zelandii, First Choice.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 14% | info |
beta-kwasy | 7% - 8% | info |
kohumulon | 24% | info |
olejki | 1.4 mL/100g | info |
mircen | 33.3% | info |
kariofilen | 10.2% | info |
farnezen | 0.3% | |
kumulen | 32.9% |
Style piwne: Pale Ale India Pale Ale
Zamienniki: Nelson SauvinMagnum