Gatunki chmielu
Magnum US
Kategoria: chmiel goryczkowy
Magnum jest uprawiane na ograniczonym areale w USA, ale to, co jest produkowane, ma doskonały profil goryczkowy i przyjemny, chmielow0-kwiatowy aromat z subtelnymi nutami cytrusów. Choć genetycznie nie różni się od oryginalnego niemieckiego Magnum, niewątpliwie istnieją pewne subtelności wynikające z odmiennych warunków uprawy w obu krajach. Jednakże oba chmiele są w dużej mierze uważane za całkowicie zamienne.
Oryginalny niemiecki Magnum został wypuszczony na rynek w 1980 roku i pochodzi z Niemieckiego Instytutu Chmielu w Hull. Uważa się, że szczególnie nadaje się do mocnych piw typu Ale, takich jak IPA i piwa Imperial, ale również, że dobrze sprawdza się w Lagerach i Pilsnerach.
Oryginalny niemiecki Magnum został wypuszczony na rynek w 1980 roku i pochodzi z Niemieckiego Instytutu Chmielu w Hull. Uważa się, że szczególnie nadaje się do mocnych piw typu Ale, takich jak IPA i piwa Imperial, ale również, że dobrze sprawdza się w Lagerach i Pilsnerach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10% - 14% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 7% | info |
kohumulon | 24% - 30% | info |
olejki | 1.9 - 3.0 mL/100g | info |