Gatunki chmielu

Magnum US

Kategoria: chmiel goryczkowy
Magnum jest uprawiane na ograniczonym areale w USA, ale to, co jest produkowane, ma doskonały profil goryczkowy i przyjemny, chmielow0-kwiatowy aromat z subtelnymi nutami cytrusów. Choć genetycznie nie różni się od oryginalnego niemieckiego Magnum, niewątpliwie istnieją pewne subtelności wynikające z odmiennych warunków uprawy w obu krajach. Jednakże oba chmiele są w dużej mierze uważane za całkowicie zamienne.

Oryginalny niemiecki Magnum został wypuszczony na rynek w 1980 roku i pochodzi z Niemieckiego Instytutu Chmielu w Hull. Uważa się, że szczególnie nadaje się do mocnych piw typu Ale, takich jak IPA i piwa Imperial, ale również, że dobrze sprawdza się w Lagerach i Pilsnerach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy10% - 14%info
beta-kwasy4.5% - 7%info
kohumulon24% - 30%info
olejki1.9 - 3.0 mL/100ginfo
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji