Gatunki chmielu
Riwaka
Kategoria: chmiel aromatyczny
Uważany za jeden z ulubionych chmielów nowozelandzkiej sceny piw rzemieślniczych, obfita zawartość olejków w Riwaka jest prawie dwukrotnie większa niż w jego macierzystej odmianie Saaz. Ta wyjątkowa równowaga olejowa wraz ze stosunkiem kwasów alfa do beta wynoszącym blisko 1:1 nadaje mu mocną słodką nutę cytrusową, która według niejednego piwowara czyni go doskonałym do piw chmielowych. Riwaka, wcześniej znana jako D Saaz, jest produktem programu New Zealand Hops firmy HortResearch i została oficjalnie wprowadzona do świata piwowarskiego w 1997 roku.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.5% - 6.5% | info |
beta-kwasy | 4% - 5% | info |
kohumulon | 29% - 36% | info |
olejki | 0.8 mL/100g | info |
mircen | 68% | info |
kariofilen | 4% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 9% |
Zamienniki: Żatecky (Saaz)Topaz