Gatunki chmielu

Riwaka

Kategoria: chmiel aromatyczny
Uważany za jeden z ulubionych chmielów nowozelandzkiej sceny piw rzemieślniczych, obfita zawartość olejków w Riwaka jest prawie dwukrotnie większa niż w jego macierzystej odmianie Saaz. Ta wyjątkowa równowaga olejowa wraz ze stosunkiem kwasów alfa do beta wynoszącym blisko 1:1 nadaje mu mocną słodką nutę cytrusową, która według niejednego piwowara czyni go doskonałym do piw chmielowych. Riwaka, wcześniej znana jako D Saaz, jest produktem programu New Zealand Hops  firmy HortResearch i została oficjalnie wprowadzona do świata piwowarskiego w 1997 roku.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.5% - 6.5%info
beta-kwasy4% - 5%info
kohumulon29% - 36%info
olejki0.8 mL/100ginfo
mircen68%info
kariofilen4%info
farnezen1%
kumulen9%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji