Gatunki chmielu
Kitamidori
Kategoria: chmiel goryczkowy
Opracowany przez Kirin Brewery Company w Tokio w Japonii, Kitamidori nie jest już uprawiany komercyjnie ani tam, ani nigdzie indziej. Został wyhodowany obok Toyomidori i Eastern Gold jako potencjalny zamiennik superalfa dla Kirin II, który sam w sobie był zamiennikiem chmielu Shinshuwase. Ma kompozycję olejków o niezwykłym podobieństwie do Saaza.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9% - 12% | info |
beta-kwasy | 5% - 6% | info |
kohumulon | 22% | info |
olejki | 1.35 mL/100g | info |
mircen | 34% | info |
kariofilen | 8% - 10% | info |
farnezen | 6% - 7% | |
kumulen | 31% |