Gatunki chmielu
Summer
Kategoria: chmiel aromatyczny
Potomek Saaza, Summer został stworzony przez Hop Products Australia w 1997 roku i jest chmielem o niskiej zawartości alfa, który można dobrze wykorzystać pod koniec warzenia. Jednak jeszcze lepiej nadaje się do chmielenia na zimno i właśnie w tym charakterze jego morelowy i melonowy bukiet naprawdę daje radę. W żadnym wypadku nie jest tak ostry jak jego czeski rodzic.
Łatwo domyślić się, jak australijska odmiana chmielu Summer zyskała swoją nazwę po spróbowaniu jej wysublimowanych i delikatnych nut moreli i melona. Niektórzy dostrzegają też elementy trawy, brzoskwini, marakui i cytrusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.6% - 6.4% | info |
beta-kwasy | 4.8% - 6.1% | info |
kohumulon | 20% - 25% | info |
olejki | 1.4 - 2.0 mL/100g | info |
mircen | 29% - 38% | info |
kariofilen | 8% - 11% | info |
farnezen | < 1% | |
kumulen | 28% - 50% |