Gatunki chmielu

Celeia

Kategoria: chmiel aromatyczny
Celeia jest triploidalnym potomkiem Styrian Golding, Aurora i słoweńskiego dzikiego chmielu. Charakteryzuje się doskonale wyważonym profilem dookoła i bardzo dobrą stabilnością podczas przechowywania. Wszechstronny chmiel, szeroko stosowany w lagerach, pilsnerach, piwach typu ale w stylu angielskim i ESB. Uwielbia głębokie gleby gliniaste i wymaga dużej odległości sadzenia.

Niestety, Celeia nie została dotychczas dobrze przyjęta przez browary i nie jest uprawiana na duże ilości komercyjne. Opisywany jest jako lekko cytrusowo-kwiatowy w nosie, przyjemnie gorzki i symetryczny ze swoim aromatem.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5% - 6%info
beta-kwasy3% - 4%info
kohumulon25%info
olejki1.31 mL/100ginfo
mircen49.5%info
kariofilen7.2%info
farnezen5.6%
kumulen17.6%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji