Gatunki chmielu
Celeia
Kategoria: chmiel aromatyczny
Celeia jest triploidalnym potomkiem Styrian Golding, Aurora i słoweńskiego dzikiego chmielu. Charakteryzuje się doskonale wyważonym profilem dookoła i bardzo dobrą stabilnością podczas przechowywania. Wszechstronny chmiel, szeroko stosowany w lagerach, pilsnerach, piwach typu ale w stylu angielskim i ESB. Uwielbia głębokie gleby gliniaste i wymaga dużej odległości sadzenia.
Niestety, Celeia nie została dotychczas dobrze przyjęta przez browary i nie jest uprawiana na duże ilości komercyjne. Opisywany jest jako lekko cytrusowo-kwiatowy w nosie, przyjemnie gorzki i symetryczny ze swoim aromatem.
Niestety, Celeia nie została dotychczas dobrze przyjęta przez browary i nie jest uprawiana na duże ilości komercyjne. Opisywany jest jako lekko cytrusowo-kwiatowy w nosie, przyjemnie gorzki i symetryczny ze swoim aromatem.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% - 6% | info |
beta-kwasy | 3% - 4% | info |
kohumulon | 25% | info |
olejki | 1.31 mL/100g | info |
mircen | 49.5% | info |
kariofilen | 7.2% | info |
farnezen | 5.6% | |
kumulen | 17.6% |