Gatunki chmielu

Oktawia

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Dualna odmiana polskiego chmielu, o aromacie zielonych jabłek i nutach cytrusowych. Odmiana Oktawia znana jest od 1996 roku, jednak dopiero teraz doceniany jest niewątpliwy potencjał. Powstała z odmian Brewers Gold i Northern Brewer. 

Charakteryzuje się bardzo dobrymi walorami aromatycznymi przy jednocześnie względnie wysokiej zawartości substancji goryczkowych. Polecana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno). 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6% - 7%info

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji