Gatunki chmielu
Northdown
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Northdown został wyhodowany w Wye College w Anglii na początku lat 70-tych i początkowo był hodowany głównie ze względu na odporność na mączniaka rzekomego. Jest potomkiem Northern Brewer i Challenger oraz kuzynką Target.
Jest to chmiel o podwójnym przeznaczeniu i szczególnie dobrze sprawdza się we wczesnej oraz środkowej fazie wrzenia. Nadaje dobrze zbalansowaną goryczkę. Uważa się, że ma nieco większy wpływ na smak niż jego rodzic, Challenger. Ten smak jest uznawany za świeży, kwiatowy i sosnowy z nutami jagód i przypraw.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 10% | info |
beta-kwasy | 4% - 5.5% | info |
kohumulon | 24% - 32% | info |
olejki | 1.2 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 23% - 29% | info |
kariofilen | 13% - 17% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 37% - 45% |