Gatunki chmielu
Perle
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Oryginalna odmiana Perle powstała w Niemczech w latach 60. lub w pierwszej połowie lat 70, z Northern Brewer i nieaznanej męskiej odmiany niemieckiego chmielu. Został udostępniony publicznie w 1978 roku.
Perle ma przyjemny aromat, elementy mięty i sosny z nutą przypraw. Niektóre europejskie browary twierdziły, że Perle bardzo przypomina i jest dobrym zamiennikiem Hallertau Mittelfrüher, Jednak w USA i Japonii nie zgodzili się z tą oceną.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 9% | info |
beta-kwasy | 8% | info |
kohumulon | 28% | info |
olejki | 0.6 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 44% | info |
kariofilen | 10.2% | info |
farnezen | 0.2% | |
kumulen | 29% |