Gatunki chmielu
Vojvodina
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Vojvodina jest wynikiem skrzyżowania Northern Brewer z męską odmianą wywodzącą się z Golding. Jest rodzeństwem Dunava i Neoplanty i podobnie jak Dunav ma czerwonawy kolor na głównej łodydze.
Wojwodinę utworzono pod koniec lat 60. XX wieku w Instytucie Badań Rolniczych w Bački Petrovac w byłej Jugosławii, próbując zastąpić Backę . Bezskutecznie w tym zakresie, powierzchnia komercyjnych upraw pozostaje niewielka.
Jest to chmiel o łagodnych właściwościach goryczkowych, drzewnym aromacie i nutach cedru i tytoniu. Ma niektóre szlachetne cechy aromatu Northern Brewer, ale jest bardziej intensywny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6,1% - 10,5% | info |
beta-kwasy | 2,3% - 4,7% | info |
kohumulon | 30% | info |
olejki | 0,6 - 1,4 ml/100g | info |
mircen | 67% | info |
kariofilen | 5% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 13% |