Gatunki chmielu

Cluster (AUS)

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Choć jego oficjalny rodowód jest niejasny, Australian Cluster jest chmielem podwójnego zastosowania, uważa się, że ma korzenie holenderskie, angielskie i/lub amerykańskie.

Cluster australijski, uprawiany przez HPA, jest silnie żywiczny, ale daje zrównoważoną goryczkę z wyraźnym ziołowym charakterem. Australijczycy, szczególnie ci z Queensland, mogą rozpoznać wyhodowany w Australii Cluster jako odmianę aromatyczną XXXX Bitter.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.5% - 8.5%info
beta-kwasy4.5% - 5.5%info
kohumulon36% - 42%info
olejki0.4 - 1 mL/100ginfo
mircen45% - 55%info
kariofilen6% - 7%info
farnezen1%
kumulen15% - 18%
Style piwne: Lager Stout Ale

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji