Gatunki chmielu
Cluster (AUS)
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Choć jego oficjalny rodowód jest niejasny, Australian Cluster jest chmielem podwójnego zastosowania, uważa się, że ma korzenie holenderskie, angielskie i/lub amerykańskie.
Cluster australijski, uprawiany przez HPA, jest silnie żywiczny, ale daje zrównoważoną goryczkę z wyraźnym ziołowym charakterem. Australijczycy, szczególnie ci z Queensland, mogą rozpoznać wyhodowany w Australii Cluster jako odmianę aromatyczną XXXX Bitter.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.5% - 8.5% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 5.5% | info |
kohumulon | 36% - 42% | info |
olejki | 0.4 - 1 mL/100g | info |
mircen | 45% - 55% | info |
kariofilen | 6% - 7% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 15% - 18% |