Gatunki chmielu

Pacific Gem

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania

Pacific Gem to odmiana chmielu o ciekawym charakterze. Wyhodowany w Nowozelandzkim Centrum Badań Ogrodniczych jako triploidalna krzyżówka pomiędzy Smooth Cone, California Late Cluster i Fuggle, jest używany na całym świecie w różnych stylach, ale przede wszystkim w europejskich lagerach.

Został wypuszczony na rynek w 1987 roku. Pomimo wysokiej zawartości alfa kwasów, wysoka zawartość kohumulonu sprawia, że ​​jego stosowanie jako chmielu goryczkowego jest problematyczne. Najczęściej jest stosowany jako dodatek na początku warzenia, ujawinia wtedy najlepiej swoje aromaty i smaki i może nadać otrzymanemu piwu delikatny, gładki dębowy charakter z nutami jeżyny. Dodając Pacific Gem w późniejszych etapach można spodziewać się nut cytrusowych i sosnowych.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13,0% - 15,0%info
beta-kwasy7% - 9%info
kohumulon29%info
olejki1.2 mL/100ginfo
mircen33% - 55%info
kariofilen7% - 11%info
farnezen0% - 1%
kumulen18% - 30%
Style piwne: Lager Pale Ale IPA

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji