Gatunki chmielu
Pacific Gem
Pacific Gem to odmiana chmielu o ciekawym charakterze. Wyhodowany w Nowozelandzkim Centrum Badań Ogrodniczych jako triploidalna krzyżówka pomiędzy Smooth Cone, California Late Cluster i Fuggle, jest używany na całym świecie w różnych stylach, ale przede wszystkim w europejskich lagerach.
Został wypuszczony na rynek w 1987 roku. Pomimo wysokiej zawartości alfa kwasów, wysoka zawartość kohumulonu sprawia, że jego stosowanie jako chmielu goryczkowego jest problematyczne. Najczęściej jest stosowany jako dodatek na początku warzenia, ujawinia wtedy najlepiej swoje aromaty i smaki i może nadać otrzymanemu piwu delikatny, gładki dębowy charakter z nutami jeżyny. Dodając Pacific Gem w późniejszych etapach można spodziewać się nut cytrusowych i sosnowych.
alfa-kwasy | 13,0% - 15,0% | info |
beta-kwasy | 7% - 9% | info |
kohumulon | 29% | info |
olejki | 1.2 mL/100g | info |
mircen | 33% - 55% | info |
kariofilen | 7% - 11% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 18% - 30% |