Gatunki chmielu

Sybilla

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania

Matką Sybilli jest słynny chmiel Lubelski. Natomiast jeśli chodzi o ojca to wiadomo tylko, że była to męska roślina z terenów byłej Jugosławii.

Chociaż pierwotnie powstał jako chmiel goryczkowy, można go wykorzystać do chmielenia na smak, aromat oraz na goryczkę.

Paleta smakowo-aromatyczna Sybilli jest wyraziście chmielowa, kwiatowa i cytrusowa z nutami korzennymi i sosnowymi.



Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6% - 8%info
beta-kwasy4% - 7%info
kohumulon26% - 31%info
olejki1.5 - 2.2 mL/100ginfo
mircen28% - 30%info
kumulen40% - 45%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji