Gatunki chmielu
Sybilla
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Matką Sybilli jest słynny chmiel Lubelski. Natomiast jeśli chodzi o ojca to wiadomo tylko, że była to męska roślina z terenów byłej Jugosławii.
Chociaż pierwotnie powstał jako chmiel goryczkowy, można go wykorzystać do chmielenia na smak, aromat oraz na goryczkę.
Paleta smakowo-aromatyczna Sybilli jest wyraziście chmielowa, kwiatowa i cytrusowa z nutami korzennymi i sosnowymi.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6% - 8% | info |
beta-kwasy | 4% - 7% | info |
kohumulon | 26% - 31% | info |
olejki | 1.5 - 2.2 mL/100g | info |
mircen | 28% - 30% | info |
kumulen | 40% - 45% |