Gatunki chmielu

Golding (US)

Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Golding (USA) pochodzi od oryginalnego chmielu East Kent Golding. W Ameryce Północnej najpierw uprawiano go w Kolumbii Brytyjskiej, a następnie w 1993 roku pojawił się w stanie Waszyngton, a potem w Oregonie.

Charakteryzuje się subtelną goryczką, gdy jest stosowany jako wczesny dodatek, a delikatny i typowy angielski aromat sprawia, że ​​odmiana ta jest popularna.

Golding jest używany głównie w piwach w stylu angielskim, choć jest również szeroko stosowany w Barley Wines i belgijskich piwach typu Ale.

Jest mało wydajny, podatny na choroby i trudny do zbioru, z tego powodu nie jest już uprawiany komercyjnie w Kanadzie.


Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4% - 6%info
beta-kwasy2% - 3%info
kohumulon20% - 20%info
olejki0.4 - 1.0 mL/100ginfo
mircen25% - 35%info
kariofilen13% - 16%info
farnezen1%
kumulen35% - 45%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji