Gatunki chmielu
Golding (US)
Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Golding (USA) pochodzi od oryginalnego chmielu East Kent Golding. W Ameryce Północnej najpierw uprawiano go w Kolumbii Brytyjskiej, a następnie w 1993 roku pojawił się w stanie Waszyngton, a potem w Oregonie.
Charakteryzuje się subtelną goryczką, gdy jest stosowany jako wczesny dodatek, a delikatny i typowy angielski aromat sprawia, że odmiana ta jest popularna.
Golding jest używany głównie w piwach w stylu angielskim, choć jest również szeroko stosowany w Barley Wines i belgijskich piwach typu Ale.
Golding jest używany głównie w piwach w stylu angielskim, choć jest również szeroko stosowany w Barley Wines i belgijskich piwach typu Ale.
Jest mało wydajny, podatny na choroby i trudny do zbioru, z tego powodu nie jest już uprawiany komercyjnie w Kanadzie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4% - 6% | info |
beta-kwasy | 2% - 3% | info |
kohumulon | 20% - 20% | info |
olejki | 0.4 - 1.0 mL/100g | info |
mircen | 25% - 35% | info |
kariofilen | 13% - 16% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 35% - 45% |