Gatunki chmielu
Styrian Golding
Kategoria: chmiel aromatyczny
Styrian Golding lub Savinjski Golding, jak jest powszechnie znany, występuje pod wieloma czasem mylącymi nazwami. Nadal mylący jest fakt, że w rzeczywistości wcale nie pochodzi od Goldinga, ale jest raczej wynikiem klonowania i selekcji Fuggle i jako taki wykazuje wiele cech podobnych do Fuggle.
W latach trzydziestych XX wieku uważano ją za główną uprawę zarówno w Styrii, kraju związkowym w Austrii, jak i po drugiej stronie rzeki Savinja w Słowenii (była Jugosławia). Jego wytrzymałość przypisywano odporności na choroby, w szczególności na pleśń. Obecnie jest to chmiel znany na całym świecie i cieszący się dużym zainteresowaniem.
Z punktu widzenia piwowara Styrian Golding jest cudownym aromatycznym chmielem i wykazuje żywiczne, ziemiste posmaki, które są uważane za nieco bardziej wyrafinowane niż Fuggle. Został również opisany jako nadający naparowi subtelny aromat białego pieprzu.
W latach trzydziestych XX wieku uważano ją za główną uprawę zarówno w Styrii, kraju związkowym w Austrii, jak i po drugiej stronie rzeki Savinja w Słowenii (była Jugosławia). Jego wytrzymałość przypisywano odporności na choroby, w szczególności na pleśń. Obecnie jest to chmiel znany na całym świecie i cieszący się dużym zainteresowaniem.
Z punktu widzenia piwowara Styrian Golding jest cudownym aromatycznym chmielem i wykazuje żywiczne, ziemiste posmaki, które są uważane za nieco bardziej wyrafinowane niż Fuggle. Został również opisany jako nadający naparowi subtelny aromat białego pieprzu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2.8% - 6% | info |
beta-kwasy | 2% - 3% | info |
kohumulon | 25% - 30% | info |
olejki | 0.5 - 1 mL/100g | info |
mircen | 27% - 33% | info |
kariofilen | 9% - 11% | info |
farnezen | 2% - 5% | |
kumulen | 34% - 38% |