Gatunki chmielu
East Kent Golding
Kategoria: chmiel aromatyczny
East Kent Golding (EKG) jest często uważany za najlepszy angielski chmiel. Uprawiana wyłącznie w hrabstwie Kent w Anglii i wywodząca się z Canterbury Whitebine, jest to odmiana o wielowiekowej tradycji. Choć niektórzy twierdzą inaczej, jest identyczny z Canterbury Golding. Od pewnego czasu obie nazwy są używane zamiennie. Canterbury to miasto w East Kent, gdzie chmiel został po raz pierwszy wprowadzony na rynek w 1790 roku. Niektórzy jednak do dziś twierdzą, że East Kent Golding i Cantebury Golding to dwie odrębne odmiany, chociaż nie ma na to wyraźnych dowodów. Odmiana zaczęła być znana przede wszystkim jako East Kent Golding w 1838 roku.
Daje dobre plony w Anglii, ale okazało się, że ma jeszcze lepsze plony w Oregonie po wprowadzeniu tam w 1994 roku. Ma niesamowity profil aromatu z lawendą, przyprawami, miodem i nutami tymianku. Smakowo jest ziemisty i lekko gorzkawy ze słodkim, jedwabistym, miodowym charakterem. East Kent Golding jest uważany za kwintesencję angielskiego chmielu, od dawna uważany za jednego z ulubionych na wyspie piw typu ale i pale ale.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% - 6% | info |
beta-kwasy | 2% - 3% | info |
kohumulon | 29% | info |
olejki | 0.85 mL/100g | info |
mircen | 42% | info |
kariofilen | 9% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 27% |