Gatunki chmielu
Newport
Kategoria: chmiel goryczkowy
Newport jest potomkiem Magnum i męskiej odmiany USDA. Wśród przodków tego drugiego znajdziemy Brewers Gold, Late Grape, Fuggle i Belgian 31, a więc bardzo ciekawą kombinację materiału genetycznego.
Oregon State University i USDA z powodzeniem wyhodowały go w 2002 roku, starając się rozwiać obawy dotyczące odporności na pleśń. Mówi się, że pomogło to uratować produkcję chmielu w północno-zachodnich Stanach Zjednoczonych mniej więcej w tym czasie, kiedy problemy z pleśnią zagrażały wielu odmianom chmielu.
Newport oferuje smaki od winnego po balsamiczny, ale dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości alfa jest najczęściej używany na początku wrzenia, aby uzyskać czystą gorycz. Posiada także delikatne naleciałości cytrusowe.
Newport oferuje smaki od winnego po balsamiczny, ale dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości alfa jest najczęściej używany na początku wrzenia, aby uzyskać czystą gorycz. Posiada także delikatne naleciałości cytrusowe.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13.5% - 17% | info |
beta-kwasy | 7.2% - 9.1% | info |
kohumulon | 36% - 38% | info |
olejki | 1.6 - 3.6 mL/100g | info |
mircen | 47% - 54% | info |
kariofilen | 1% - 7% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 9% - 1% |