Gatunki chmielu

Bramling

Kategoria: chmiel aromatyczny
Bramling był popularnym i płodnym chmielem w Anglii na przełomie XIX i XX wieku i wiadomo, że był szeroko uprawiany do 1865 roku, do użytku głównie w piwach typu golden i żytnich. Jednak coraz niższa rentowność spowodowała, że ​​wypadł z łask.

Uprawia się go w Kolumbii Brytyjskiej dla kanadyjskich browarów pragnących aromatycznego chmielu. Jego pochodzenie nie jest znane. Jego profil charakteryzuje się bardzo niską zawartością alfa kwasów i umiarkowanie niską zawartością kohumulonu. Ma przyjemny europejski profil zapachowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.8%info
beta-kwasy3%info
kohumulon27%info
olejki0.90 mL/100ginfo

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji