Gatunki chmielu
Bramling
Kategoria: chmiel aromatyczny
Bramling był popularnym i płodnym chmielem w Anglii na przełomie XIX i XX wieku i wiadomo, że był szeroko uprawiany do 1865 roku, do użytku głównie w piwach typu golden i żytnich. Jednak coraz niższa rentowność spowodowała, że wypadł z łask.
Uprawia się go w Kolumbii Brytyjskiej dla kanadyjskich browarów pragnących aromatycznego chmielu. Jego pochodzenie nie jest znane. Jego profil charakteryzuje się bardzo niską zawartością alfa kwasów i umiarkowanie niską zawartością kohumulonu. Ma przyjemny europejski profil zapachowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.8% | info |
beta-kwasy | 3% | info |
kohumulon | 27% | info |
olejki | 0.90 mL/100g | info |