Gatunki chmielu
Opal
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Instytut Badań nad Chmielem Hull w Niemczech chmiel Opal pochodzi od flagowego niemieckiego chmielu Hallertau.
Nadaje klasyczne ziołowe aromaty i profilem smakowy przyprawowo-cytrusowy z nutą słodyczy. Goryczka natomiast nie jest zbyt ciężka, raczej stonowana.
Został udostępniony dla piwowarów w 2004 roku i jest uważany za odpowieni zarówno do chmielenia na aromat, jak i goryczkę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13% - 14% | info |
beta-kwasy | 3.5% - 5.5% | info |
kohumulon | 28% - 34% | info |
olejki | 0.8 - 1.3 mL/100g | info |
mircen | 30% - 45% | info |
kariofilen | 9% - 10% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 20% - 25% |
Zamienniki: East Kent GoldingStyrian Golding