Gatunki chmielu

Opal

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Instytut Badań nad Chmielem Hull w Niemczech chmiel Opal pochodzi od flagowego niemieckiego chmielu Hallertau.

Nadaje klasyczne ziołowe aromaty i profilem smakowy przyprawowo-cytrusowy z nutą słodyczy. Goryczka natomiast nie jest zbyt ciężka, raczej stonowana.

Został udostępniony dla piwowarów w 2004 roku i jest uważany za odpowieni zarówno do chmielenia na aromat, jak i goryczkę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13% - 14%info
beta-kwasy3.5% - 5.5%info
kohumulon28% - 34%info
olejki0.8 - 1.3 mL/100ginfo
mircen30% - 45%info
kariofilen9% - 10%info
farnezen0% - 1%
kumulen20% - 25%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji