Gatunki chmielu

Mosaic

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wypuszczony na rynek w 2012 roku przez Hop Breeding Company, LLC, chmiel Mosaic charakteryzuje się złożonymi, ale czystymi właściwościami smakowymi i jest znany ze swojego potrójnego profilu zastosowania obejmującego goryczkę, smak i aromat.
Ma wysoką zawartość kwasów alfa, ale mało kohumulonu, co skutkuje przyjemnie chmielowymi nutami, niosąc smaki mango, sosny, cytrusów i ziół oraz aromaty owoców tropikalnych i pestkowych.
Mosaic jest pierwszą córką Simcoe i Nuggeta, co niektórzy żartobliwie nazywają „Citrą na sterydach”.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy11.5% - 13.5%info
beta-kwasy3.2% - 3.9%info
kohumulon24% - 26%info
olejki1 - 1.5 mL/100ginfo
mircen47% - 53%info
kariofilen5% - 8%info
farnezen0%
kumulen13% - 16%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji