Gatunki chmielu
Mosaic
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wypuszczony na rynek w 2012 roku przez Hop Breeding Company, LLC, chmiel Mosaic charakteryzuje się złożonymi, ale czystymi właściwościami smakowymi i jest znany ze swojego potrójnego profilu zastosowania obejmującego goryczkę, smak i aromat.
Ma wysoką zawartość kwasów alfa, ale mało kohumulonu, co skutkuje przyjemnie chmielowymi nutami, niosąc smaki mango, sosny, cytrusów i ziół oraz aromaty owoców tropikalnych i pestkowych.
Mosaic jest pierwszą córką Simcoe i Nuggeta, co niektórzy żartobliwie nazywają „Citrą na sterydach”.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11.5% - 13.5% | info |
beta-kwasy | 3.2% - 3.9% | info |
kohumulon | 24% - 26% | info |
olejki | 1 - 1.5 mL/100g | info |
mircen | 47% - 53% | info |
kariofilen | 5% - 8% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 13% - 16% |
Style piwne: India Pale Ale Pale Ale