Gatunki chmielu

Topaz

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Stworzona w Australii uniwersalna odmiana Topaz zawiera elementy goździkowej przyprawy i lekką owocowość przypominającą liczi. W połączeniu z ciężkim cytrusowym chmielem, daje zaskakującą głębię smaku.

Stworzony w 1985 roku przez Hop Products Australia w Ogrodzie Hodowlanym Rostrevor w Victorii, Topaz od początku miał być chmielem o wysokiej zawartości alfa-kwasów. Jest wynikiem połączenia australijskiej odmiany o wysokiej zawartości alfa-kwasów i brytyjskiego chmielu męskiego pochodzącego z Wye College w Anglii. To wyjątkowa mieszanka australijskich i europejskich smaków i aromatów.

Topaz był początkowo używany jako chmiel goryczkowy, ale pod koniec 2000 roku wzmożone eksperymenty z tą odmianą ujawniły jej intensywną wartość jako późny dodatek do chmielenia. Posiada żywiczne i trawiaste nuty, gdy jest używany do chmielenia na zimno, a jego owocowy profil ujawnia się, gdy jest używany w recepturach HGB.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13.7% - 17.7%info
beta-kwasy6.4% - 7.9%info
kohumulon48% - 51%info
olejki1.7 - 2.2 mL/100ginfo
mircen34% - 56%info
kariofilen7% - 13%info
farnezen1%
kumulen8% - 13%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji