Gatunki chmielu
Simcoe
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowana w 2000 roku przez Yakima Chief Ranches, amerykańska odmiana Simcoe® stała się szalenie popularna wśród piwowarów rzemieślniczych, ale także wśród piwowarów domowych. Przez lata Simcoe pozostaje w czołówce najbardziej popularnych odmian chmielu w USA.
Z wysokim procentem alfa i niskim kohumulonem, tworzy bardzo przyjemny, podstawowy chmiel goryczkowy. Jest również znany ze swoich korzystnych właściwości aromatycznych. Ma przyjemnie owocowy (marakuja, grejpfrut), ale i ziemisty, ziołowo-sosnowy aromat. Można dodawać go na dowolnym etapie warzenia i dowolnie eksperymentować.
W 2020r. tym roku wygasł patent, którym objęta była ta odmiana chmielu, co z pewnością spowoduje wzrost jego produkcji, dostepności i popularności.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12%-14% | info |
beta-kwasy | 4%-5% | info |
kohumulon | 15%-20% | info |
olejki | 2-2.5 mL/100g | info |
mircen | 60%-65% | info |
kariofilen | 5%-8% | info |
farnezen | 0%-1% | |
kumulen | 10%-15% |