Gatunki chmielu
Herkules
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Mocny i solidny w smaku i aromacie niemiecki Herkules zasługuje na swoją nazwę. To gorzki chmiel o wysokiej zawartości kwasów alfa. W zapachu korzenny i kwiatowy, pikantny i chmielowy, z nutami melona, czarnego pieprzu i nutą sosny.
Został wyhodowany w 2005 roku w Hüll jako potomek Hallertauer Taurus. Herkules to chmiel dualny, którym można chmielić piwo zarówno na goryczkę jak i na aromat. Poziomu alfa-kwasów nie powstydziłby się żaden chmiel goryczkowy. Znajdzie zastosowanie we wszystkich rodzajach piwa, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 17% | info |
beta-kwasy | 4% - 5.5% | info |
kohumulon | 32% - 38% | info |
olejki | 1.4 - 2.4 mL/100g | info |
mircen | 30% - 50% | info |
kariofilen | 7% - 12% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 28% - 45% |
Zamienniki: Hallertauer TaurusMagnat