Gatunki chmielu

Herkules

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Mocny i solidny w smaku i aromacie niemiecki Herkules zasługuje na swoją nazwę. To gorzki chmiel o wysokiej zawartości kwasów alfa. W zapachu korzenny i kwiatowy, pikantny i chmielowy, z nutami melona, ​​czarnego pieprzu i nutą sosny.

Został wyhodowany w 2005 roku w Hüll jako potomek Hallertauer Taurus. Herkules to chmiel dualny, którym można chmielić piwo zarówno na goryczkę jak i na aromat. Poziomu alfa-kwasów nie powstydziłby się żaden chmiel goryczkowy. Znajdzie zastosowanie we wszystkich rodzajach piwa, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 17%info
beta-kwasy4% - 5.5%info
kohumulon32% - 38%info
olejki1.4 - 2.4 mL/100ginfo
mircen30% - 50%info
kariofilen7% - 12%info
farnezen1%
kumulen28% - 45%
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji