Gatunki chmielu

Cluster (US)

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Cluster (USA) jest uważana za jedną z najstarszych upraw chmielu w USA. Dzięki zrównoważonemu profilowi ​​aromatu i goryczki oraz wyjątkowej stabilności podczas przechowywania, od dawna jest ulubionym chmielem dużych browarów komercyjnych w USA.

Wykorzystanie Cluster było tak duże, że na początku XX wieku Cluster stanowił 96% całkowitego areału upraw chmielu w Stanach Zjednoczonych. Odmiana ta utrzymywała się na w czołówce aż do lat 70-tych.

Dokładny rodowód Cluster jest nieznany. Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela. Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.5% - 9%info
beta-kwasy4% - 6%info
kohumulon36% - 42%info
olejki0.4 - 0.8 mL/100ginfo
mircen38% - 55%info
kariofilen6% - 10%info
farnezen0% - 1%
kumulen15% - 20%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji