Gatunki chmielu
Cluster (US)
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Cluster (USA) jest uważana za jedną z najstarszych upraw chmielu w USA. Dzięki zrównoważonemu profilowi aromatu i goryczki oraz wyjątkowej stabilności podczas przechowywania, od dawna jest ulubionym chmielem dużych browarów komercyjnych w USA.
Wykorzystanie Cluster było tak duże, że na początku XX wieku Cluster stanowił 96% całkowitego areału upraw chmielu w Stanach Zjednoczonych. Odmiana ta utrzymywała się na w czołówce aż do lat 70-tych.
Dokładny rodowód Cluster jest nieznany. Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela. Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Wykorzystanie Cluster było tak duże, że na początku XX wieku Cluster stanowił 96% całkowitego areału upraw chmielu w Stanach Zjednoczonych. Odmiana ta utrzymywała się na w czołówce aż do lat 70-tych.
Dokładny rodowód Cluster jest nieznany. Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela. Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.5% - 9% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 36% - 42% | info |
olejki | 0.4 - 0.8 mL/100g | info |
mircen | 38% - 55% | info |
kariofilen | 6% - 10% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 15% - 20% |