Gatunki chmielu
Banner
Kategoria: chmiel aromatyczny
Banner od początku nie radził sobie dobrze na rynku komercyjnym. Odmiana została wyhodowana z sadzonki Brewer’s Gold na początku lat 70. XX wieku w wyniku otwartego zapylenia. Jej pierwsze poletka testowe zostało porzucone z powodu poważnych problemów z mączniakiem.
Został ostatecznie wypuszczony na rynek wraz ze swoją przyrodnią siostrą Aquilą w 1996 roku, po tym jak zainteresowała się nim ogromna amerykańska firma piwowarska Anheuser Busch. Ostatecznie jednak, po kilku latach oceny, został wyeliminowany z dalszych testów.
Wiadomo, że Banner ma umiarkowanie wysoką zawartość alfa kwasów, przyjemny aromat i dobre plony, ale wykazuje słabą trwałość przechowywania, co w połączeniu z podatnością na pleśń sprawia, że jest w dużej mierze nieopłacalny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8.4% - 13% | info |
beta-kwasy | 5.3% - 8% | info |
kohumulon | 34% | info |
olejki | 2.17 mL/100g | info |
mircen | 66.4% | info |
kariofilen | 7.7% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 11.8% |
Style piwne: Bitter