Gatunki chmielu

Calicross

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Nowozelandzka odmiana Calicross pojawiła się w latach sześćdziesiątych XX wieku i w zasadzie zniknęła w latach osiemdziesiątych. Zrodzona z ogromnego zapotrzebowania na odmiany odporne na choroby, odmiana Calicross została stworzona jako skrzyżowanie Fuggle i Late Cluster – tej późniejszej uprawy, która została zdziesiątkowana pod koniec lat czterdziestych XX wieku przez czarną zgniliznę korzeni.

Opracowany przez ówczesny Departament Badań Naukowych i Przemysłowych Nowej Zelandii, Calicross zmienił ówczesne oblicze nowozelandzkiego przemysłu chmielowego, a jego komercyjne wykorzystanie pozostało na wysokim poziomie przez prawie 20 lat. Jednak do 1980 r. ze względu na niskie tempo wzrostu stała się celem zastąpienia jej odmianami silniejszymi.

Przydatny zarówno pod względem aromatu, jak i goryczy, wykazuje zarówno ziemiste, owocowe smaki, jak i aromaty kwiatowe ściśle odpowiadające tym jakie oferuje Cluster.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.8% - 7.9%info
beta-kwasy4% - 7.8%info
kohumulon36% - 44%info
olejki0.4 - 1.4 mL/100ginfo
mircen54% - 68%info
kariofilen2% - 6%info
farnezen0% - 1%
kumulen12% - 19%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji