Gatunki chmielu
Talus
Kategoria: chmiel aromatyczny
Odmiana występująca wcześniej jako eksperymentalna pod numerem HBC 692. Jest to niezwykła pod względem kompozycji aromatycznej odmiana chmielu.
Talus dostarcza bogate aromaty różowego grejpfruta, skórki cytrusów, suszonych róż, żywicy sosnowej, owoców tropikalnych i szałwii, a także kokosa i drewna.
Odważny profil smakowy wywodzi się ze korzeni Sabro HBC438. Chociaż Talus jest krewniakiem Sabro, to charakterystyczny kokosowy aromat i smak jest znacznie łagodniejszy niż w przypadku Sabro.
Talus® jest również interesującym chmielem, ponieważ zwykle ma stosunek alfa do beta 1:1. Ta cecha jest bardzo poszukiwana przez niemieckich piwowarów do pilznerów, ponieważ pomaga stworzyć bardziej „harmonijną” goryczkę.
Imponujące cytrusowe, kwiatowe, drzewne i owocowe aromaty świetnie sprawdzą się w piwach typu single hop oraz w połączeniu z innymi nowofalowymi chmielami.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 8% | info |
beta-kwasy | 7% - 9% | info |
kohumulon | 30% - 40% | info |
olejki | 2 - 2.5 mL/100g | info |
Zamienniki: Zappa