Gatunki chmielu

Aquila

Kategoria: chmiel aromatyczny
Aquila została opracowana w USA i została opracowana w 1988 r. w wyniku prób komercyjnych na obszarze trzech akrów na całym północnym zachodzie. Została oficjalnie wypuszczona na rynek w 1994 r., ale ze względu na zbyt wysoką zawartość kohumulonu uznano, że jej zastosowanie jest ograniczone i nie jest już dostępny w handlu. Północnoamerykański gigant piwowarski Anheuser Busch stracił zainteresowanie tą odmianą w 1996 roku, co ostatecznie położyło kres komercyjnemu rekordowi Aquili.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6.7% - 8.9%info
beta-kwasy4.1% - 4.9%info
kohumulon46%info
olejki1.45 mL/100ginfo
mircen62%info
kariofilen5%info
farnezen2.2%
kumulen2%
Style piwne: Farmhouse Ale
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji