Gatunki chmielu
Aquila
Kategoria: chmiel aromatyczny
Aquila została opracowana w USA i została opracowana w 1988 r. w wyniku prób komercyjnych na obszarze trzech akrów na całym północnym zachodzie. Została oficjalnie wypuszczona na rynek w 1994 r., ale ze względu na zbyt wysoką zawartość kohumulonu uznano, że jej zastosowanie jest ograniczone i nie jest już dostępny w handlu. Północnoamerykański gigant piwowarski Anheuser Busch stracił zainteresowanie tą odmianą w 1996 roku, co ostatecznie położyło kres komercyjnemu rekordowi Aquili.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6.7% - 8.9% | info |
beta-kwasy | 4.1% - 4.9% | info |
kohumulon | 46% | info |
olejki | 1.45 mL/100g | info |
mircen | 62% | info |
kariofilen | 5% | info |
farnezen | 2.2% | |
kumulen | 2% |
Style piwne: Farmhouse Ale