Gatunki chmielu
Sultana
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Pochodzi w 50% od odmiany Nugget, w 25% od odmiany Zeus i w 25% od męskiej rośliny USDA 19058m. Chmiel Sultana po raz pierwszy pojawił się w 2006 roku, ale w sprzedaży detalicznej był dostępny dpiero dziesięć lat później. Niektórzy testerzy mieli jednak okazję uwarzyć na nim pierwsze piwa już pod koniec 2015 roku. Wszyscy byli zachwyceni tą odmianą.
Chmiel początkowo znany był pod tajemniczą nazwą Hopsteiner Experimental 06277. Następnie nazwa została zmieniona na Nuggetzill, potem na Denali. Ostatecznie nazwany został Sultana. Swoją nazwę zawdzięcza szczytowi górskiemu na Alasce. W mowie rdzennych mieszkańców oznacza to "kobietę".
Sultana odznacza się sporych rozmiarów szyszkami, które wielkością dorównują Magnum, oraz pgromną wydajnością z hektara osiągającą ponad 3 tony. Co więcej, jest odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego.
Jest chmielem uniwersalnym. Sprawdzi się do chmielenia na smak, aromat i goryczkę. Zawartości alfa-kwasów nie powstydziłby się żaden chmiel goryczkowy, natomiast dzięki ogromnej wręcz ilości olejków chmielowych, które mogą dochodzić do 4 mL ze 100g chmielu - daje bardzo silne wrażenia aromatyczne.
Profil aromatyczny to bogate nuty owoców tropikalnych, w tym ananasa i cytrusów oraz subtelne nuty sosnowe.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13,0% - 15,0% | info |
beta-kwasy | 4,0% - 5,0% | info |
kohumulon | 22% - 26% | info |
olejki | 2,5 - 4,0 mL / 100g | info |
kumulen | 30% - 40% |