Gatunki chmielu
Pahto
Kategoria: chmiel goryczkowy
Odmiana chmielu Pahto miała swoją premierę w 2018 roku, powstała dzięki Hop Breeding Company, należąca do Barth-Haas Group. Jest to firma odpowiedzialna za stworzenie Citra, Mosaic czy Ekuanot.
Pahto to chmiel supergoryczkowy, o bardzo wysokiej zawartości alfa-kwasów. Profil aromatyczny jest dość neutralny, a goryczka przyjemna i czysta, wręcz gładka.
Roślina jest odporna na choroby, w tym mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Co więcej, posiada dobre właściwości do przechowywania.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 16,5% - 21,0% | info |
beta-kwasy | 4,5% - 5,5% | info |
kohumulon | 30% - 32% | info |
olejki | 1,0 - 2,0 mL / 100g | info |
mircen | 48% - 52% | info |
kumulen | 13% - 15% |