Gatunki chmielu

HBC 586

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Hop Breeding Company, jest hybrydą dwóch innych eksperymentalnych odmian. Aromaty HBC 586 zostały opisane jako „szeroka mieszanka smaków owocowych”.

Użyty jako dodatek w późnej fazie warzenia zapewnia rzadko spotykaną wcześniej w chmielu mieszankę smaków owoców tropikalnych. Wnosi do piwa świeże nuty cytrusów, guawy, liczi, mango, ananasa, marakui i akcenty ziołowe.
Dzięki swojej uniwersalności doskonale sprawdza się w piwach typu single hop.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy11.8%info
beta-kwasy7.5% - 8.5%info
olejki1.2 - 2.5 mL/100ginfo
mircen40% - 50%info
kariofilen7% - 15%info
farnezen0% - 1%
kumulen14% - 22%
Zamienniki: SabroGalaxy

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji