Gatunki chmielu
HBC 586
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Hop Breeding Company, jest hybrydą dwóch innych eksperymentalnych odmian. Aromaty HBC 586 zostały opisane jako „szeroka mieszanka smaków owocowych”.
Użyty jako dodatek w późnej fazie warzenia zapewnia rzadko spotykaną wcześniej w chmielu mieszankę smaków owoców tropikalnych. Wnosi do piwa świeże nuty cytrusów, guawy, liczi, mango, ananasa, marakui i akcenty ziołowe.
Dzięki swojej uniwersalności doskonale sprawdza się w piwach typu single hop.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11.8% | info |
beta-kwasy | 7.5% - 8.5% | info |
olejki | 1.2 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 40% - 50% | info |
kariofilen | 7% - 15% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 14% - 22% |