Gatunki chmielu
Wuerttemberger
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wuerttemberger jest siostrą Tettnangera nazwaną na cześć Badenii-Wirtembergii, trzeciego co do wielkości kraju związkowego Niemiec.
Wurttemberg to chmiel aromatyczny, który jest zwykle stosowany wyłącznie w dodatkach późno gotowanych, w tym chmielonych na zimno.
To tradycyjna odmiana, która niesie ze sobą cytrusowe i kwiatowe nuty limonki kaffir, a także przyjemnie miękką ekspresję sosny i oregano.
Wurttemberg to chmiel aromatyczny, który jest zwykle stosowany wyłącznie w dodatkach późno gotowanych, w tym chmielonych na zimno.
To tradycyjna odmiana, która niesie ze sobą cytrusowe i kwiatowe nuty limonki kaffir, a także przyjemnie miękką ekspresję sosny i oregano.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% | info |
beta-kwasy | 4% | info |
kohumulon | 28% | info |
olejki | 1.25 mL/100g | info |
mircen | 59% | info |
kariofilen | 6% | info |
farnezen | 4% | |
kumulen | 18% |