Gatunki chmielu

Wuerttemberger

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wuerttemberger jest siostrą Tettnangera nazwaną na cześć Badenii-Wirtembergii, trzeciego co do wielkości kraju związkowego Niemiec.

Wurttemberg to chmiel aromatyczny, który jest zwykle stosowany wyłącznie w dodatkach późno gotowanych, w tym chmielonych na zimno.

To tradycyjna odmiana, która niesie ze sobą cytrusowe i kwiatowe nuty limonki kaffir, a także przyjemnie miękką ekspresję sosny i oregano.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5%info
beta-kwasy4%info
kohumulon28%info
olejki1.25 mL/100ginfo
mircen59%info
kariofilen6%info
farnezen4%
kumulen18%
Style piwne: Lager Pilsner

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji