Gatunki chmielu
Toyomidori
Kategoria: chmiel goryczkowy
Wyprodukowany w Japonii dla Kirin Brewery Co w 1981 r. i wypuszczony na rynek w 1990 r. Toyomidori został od tego czasu w dużej mierze wycofany z powodu problemów z mączniakiem rzekomym. Została opracowana wraz z Kitamidori i Eastern Gold jako odmiana o wysokiej zawartości alfa, ale pod tym względem odniosła najmniejszy sukces z całej trójki.
Toyomidori jest krzyżówką Northern Brewer i samca Wye, a także jest rodzicem Azacca.
Toyomidori jest krzyżówką Northern Brewer i samca Wye, a także jest rodzicem Azacca.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11% - 13% | info |
beta-kwasy | 5% - 6% | info |
kohumulon | 40% | info |
olejki | 1.06 mL/100g | info |
mircen | 59% | info |
kariofilen | 4% - 5% | info |
farnezen | <0.5% | |
kumulen | 9% - 12% |
Zamienniki: Kitamidori