Gatunki chmielu

Toyomidori

Kategoria: chmiel goryczkowy
Wyprodukowany w Japonii dla Kirin Brewery Co w 1981 r. i wypuszczony na rynek w 1990 r. Toyomidori został od tego czasu w dużej mierze wycofany z powodu problemów z mączniakiem rzekomym. Została opracowana wraz z Kitamidori i Eastern Gold jako odmiana o wysokiej zawartości alfa, ale pod tym względem odniosła najmniejszy sukces z całej trójki.

Toyomidori jest krzyżówką Northern Brewer i samca Wye, a także jest rodzicem Azacca.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy11% - 13%info
beta-kwasy5% - 6%info
kohumulon40%info
olejki1.06 mL/100ginfo
mircen59%info
kariofilen4% - 5%info
farnezen<0.5%
kumulen9% - 12%
Zamienniki: Kitamidori

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji