Gatunki chmielu

Premiant

Kategoria: chmiel aromatyczny
Premiant znaczy "ceniony" lub "nagradzany". Jest to chmiel umiarkowanie goruczkowy z niską zawartością kohumulonu. To sprawia, że ​​jest to idealny neutralny środek zakwaszający, zwłaszcza dla Pilsnerów.

Wyhodowany w 1996 roku, jest potomkiem Northern Brewer i jest często stosowany przez piwowarów w belgijskich Pilsnerach, dobrze pasuje również do belgijskich, francuskich i niemieckich Ale. Ta wszechstronność jest być może jednym z powodów, dla których browary specjalizujące się w czeskim lub belgijskim stylu zdecydowanie preferują Premiant.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy8% - 12.5%info
beta-kwasy4.5% - 8%info
kohumulon22% - 23%info
olejki1.1 - 1.8 mL/100ginfo
mircen35% - 50%info
kariofilen7% - 13%info
farnezen1% - 1.5%
kumulen25% - 35%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji