Gatunki chmielu
Premiant
Kategoria: chmiel aromatyczny
Premiant znaczy "ceniony" lub "nagradzany". Jest to chmiel umiarkowanie goruczkowy z niską zawartością kohumulonu. To sprawia, że jest to idealny neutralny środek zakwaszający, zwłaszcza dla Pilsnerów.
Wyhodowany w 1996 roku, jest potomkiem Northern Brewer i jest często stosowany przez piwowarów w belgijskich Pilsnerach, dobrze pasuje również do belgijskich, francuskich i niemieckich Ale. Ta wszechstronność jest być może jednym z powodów, dla których browary specjalizujące się w czeskim lub belgijskim stylu zdecydowanie preferują Premiant.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 12.5% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 8% | info |
kohumulon | 22% - 23% | info |
olejki | 1.1 - 1.8 mL/100g | info |
mircen | 35% - 50% | info |
kariofilen | 7% - 13% | info |
farnezen | 1% - 1.5% | |
kumulen | 25% - 35% |