Gatunki chmielu

Loral

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.

Matką odmiany chmielu Loral jest Glacier, która jest z kolei córką francuskiej odmiany Tardif de Bourgogne. Ojcem z kolei jest syn słynnego amerykańskiego chmielu znanego jako Nugget.

Chmiel Loral jest określany jako chmiel super szlachetny i bardzo aromatyczny.Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.

Z powodzeniem można go zastosować do chmielenia na aromat piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Poczynając od lagerów, przez koźlaki, ale, portery aż na mocnych belgijskich kończąc.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy10% - 15%info
beta-kwasy4% - 6.5%info
kohumulon21% - 23%info
olejki1.5 - 2.6 mL/100ginfo
mircen37% - 39%info
kumulen23% - 25%
Zamienniki: Southern Passion

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji