Gatunki chmielu
Loral
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.
Matką odmiany chmielu Loral jest Glacier, która jest z kolei córką francuskiej odmiany Tardif de Bourgogne. Ojcem z kolei jest syn słynnego amerykańskiego chmielu znanego jako Nugget.
Chmiel Loral jest określany jako chmiel super szlachetny i bardzo aromatyczny.Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.
Z powodzeniem można go zastosować do chmielenia na aromat piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Poczynając od lagerów, przez koźlaki, ale, portery aż na mocnych belgijskich kończąc.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10% - 15% | info |
beta-kwasy | 4% - 6.5% | info |
kohumulon | 21% - 23% | info |
olejki | 1.5 - 2.6 mL/100g | info |
mircen | 37% - 39% | info |
kumulen | 23% - 25% |
Zamienniki: Southern Passion