Gatunki chmielu

Taiheke

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Taiheke to nowozelandzka odmiana chmielu, posiadająca zarówno profil aromatyczny, jak i goryczkowy. Biologicznie jest to ta sama odmiana co Cascade, ale teren upraw dość wyraźnie wpłyną na jego charakterystykę, więc w 2016 roku zmieniono nazwę odmiany i zarejestrowano znak towarowy.
Taiheke ma goryczkę mocniejszą niż jego rodzic. Stosowany jest zwłaszcza w IPA, NEIPA i innych piwach górnej fermentacji w stylu amerykańskim. 
Taiheke, podobnie jak jego krewny Cascade, ma smak, który skłania się głównie w kierunku cytrusów, zwłaszcza grejpfruta i odrobiny limonki. Jednak później przypomina owoce tropikalne, zamiast ewoluować w stronę ostrzejszego smaku.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6% - 8%info
beta-kwasy5% - 5.5%info
kohumulon38%info
olejki1.1 mL/100ginfo
mircen53%info
kariofilen5.4%info
farnezen6%
kumulen14.5%
Style piwne: IPA NEIPA

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji