Gatunki chmielu
Taiheke
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Taiheke to nowozelandzka odmiana chmielu, posiadająca zarówno profil aromatyczny, jak i goryczkowy. Biologicznie jest to ta sama odmiana co Cascade, ale teren upraw dość wyraźnie wpłyną na jego charakterystykę, więc w 2016 roku zmieniono nazwę odmiany i zarejestrowano znak towarowy.
Taiheke ma goryczkę mocniejszą niż jego rodzic. Stosowany jest zwłaszcza w IPA, NEIPA i innych piwach górnej fermentacji w stylu amerykańskim.
Taiheke, podobnie jak jego krewny Cascade, ma smak, który skłania się głównie w kierunku cytrusów, zwłaszcza grejpfruta i odrobiny limonki. Jednak później przypomina owoce tropikalne, zamiast ewoluować w stronę ostrzejszego smaku.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6% - 8% | info |
beta-kwasy | 5% - 5.5% | info |
kohumulon | 38% | info |
olejki | 1.1 mL/100g | info |
mircen | 53% | info |
kariofilen | 5.4% | info |
farnezen | 6% | |
kumulen | 14.5% |