Gatunki chmielu

BOR

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyselekcjonowana przez dr Boba Romanko odmiana BOR 704 została tak nazwana ze względu na miejsce sadzenia, rząd 7, roślina 04, w Prosser „Bone Yard” w dolinie Yakima.

Charakteryzuje się profilem aromatu wyraźnie europejskim. Chociaż BOR wykazuje stosunkowo słabe plony, był używany do hodowli innych sadzonek w celu przekazania niskiej zawartości kohumulonu, która czasami wynosi zaledwie 14%. Jednakże niska zawartość alfa utrudnia mu zdobycie jakiejkolwiek pozycji w komercyjnej produkcji chmielu.

Wygląda na to, że panuje pewne zamieszanie co do jego pochodzenia. Niektóre źródła podają, że jest to sadzonka Hallertau Mittelfrueh, inne zaś podają, że pochodzi od Saaz i Northern Brewer. To pierwsze jest najprawdopodobniej prawdą.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2% - 3%info
beta-kwasy3% - 4%info
kohumulon14% - 20%info
olejki0.65 mL/100ginfo
mircen21%info
kariofilen13%info
farnezen0%
kumulen46%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji