Gatunki chmielu
BOR
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyselekcjonowana przez dr Boba Romanko odmiana BOR 704 została tak nazwana ze względu na miejsce sadzenia, rząd 7, roślina 04, w Prosser „Bone Yard” w dolinie Yakima.
Charakteryzuje się profilem aromatu wyraźnie europejskim. Chociaż BOR wykazuje stosunkowo słabe plony, był używany do hodowli innych sadzonek w celu przekazania niskiej zawartości kohumulonu, która czasami wynosi zaledwie 14%. Jednakże niska zawartość alfa utrudnia mu zdobycie jakiejkolwiek pozycji w komercyjnej produkcji chmielu.
Wygląda na to, że panuje pewne zamieszanie co do jego pochodzenia. Niektóre źródła podają, że jest to sadzonka Hallertau Mittelfrueh, inne zaś podają, że pochodzi od Saaz i Northern Brewer. To pierwsze jest najprawdopodobniej prawdą.
Wygląda na to, że panuje pewne zamieszanie co do jego pochodzenia. Niektóre źródła podają, że jest to sadzonka Hallertau Mittelfrueh, inne zaś podają, że pochodzi od Saaz i Northern Brewer. To pierwsze jest najprawdopodobniej prawdą.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2% - 3% | info |
beta-kwasy | 3% - 4% | info |
kohumulon | 14% - 20% | info |
olejki | 0.65 mL/100g | info |
mircen | 21% | info |
kariofilen | 13% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 46% |