Gatunki chmielu

Amethyst

Kategoria: chmiel aromatyczny
Amethyst to aromatyczny chmiel pochodzący z Czech, będący pochodną Saaza. Stosowany zazwyczaj wyłącznie na późnym etapie gotowania, włączając chmielenie na zimno.
Charakteryzuje się szczególnie niską zawartością alfa kwasów i nutami ziemistymi, cytrusowymi i przyprawowymi. Profil aromatu Amethyst dobrze pasuje do pełnych lagerów i jasnych piw.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2% - 6%info
beta-kwasy7% - 8%info
kohumulon20% - 28%info
olejki0.4 - 1 mL/100ginfo
mircen42%info
kariofilen6%info
farnezen0%
kumulen19%
Style piwne: Pale Ale Lager

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji