Gatunki chmielu
Amethyst
Kategoria: chmiel aromatyczny
Amethyst to aromatyczny chmiel pochodzący z Czech, będący pochodną Saaza. Stosowany zazwyczaj wyłącznie na późnym etapie gotowania, włączając chmielenie na zimno.
Charakteryzuje się szczególnie niską zawartością alfa kwasów i nutami ziemistymi, cytrusowymi i przyprawowymi. Profil aromatu Amethyst dobrze pasuje do pełnych lagerów i jasnych piw.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2% - 6% | info |
beta-kwasy | 7% - 8% | info |
kohumulon | 20% - 28% | info |
olejki | 0.4 - 1 mL/100g | info |
mircen | 42% | info |
kariofilen | 6% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 19% |