Gatunki chmielu
BRU-1
Kategoria: chmiel goryczkowy
Nowa eksperymentalna odmiana chmielu opracowana przez John I. Haas i Brulotte Farms w Yakima Valey.
Oprócz owocowego aromatu i smaku oferuje również czystą goryczkę.
BRU-1 ma wysoką zawartość olejku Myrcene, który stanowi ponad 50% całkowitej ilości olejku i przyczynia się do aromatu owoców ananasa i owoców pestkowych, który jest wsparty delikatną przyprawą.
Według hodowców znakomicie współgra z Citrą, Chinookiem i innymi amerykańskimi odmianami aromatycznymi.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13.0% - 15.0% | info |
beta-kwasy | 8,.0% - 10.0% | info |
olejki | 1.5 - 2.0 mL/100g | info |
mircen | 50% - 55% | info |
kariofilen | 9% - 11% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 7% - 8% |