Gatunki chmielu
Comet
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Comet ma intrygujące pochodzenie angielskiego Sunshine i rdzennego amerykańskiego chmielu, wydobywającego „dziki amerykański” smak. Wypuszczona w 1974 roku przez USDA odmiana Comet została pierwotnie wyhodowana w celu zaspokojenia zapotrzebowania na wyższy poziom chmielu alfa. Dziś nie jest już produkowany komercyjnie i jest dość trudny do znalezienia.
Profil smakowy Comet opiera się w dużej mierze na mocnym akcencie grejpfruta. Charakteryzuje się solidną goryczką i tradycyjnie piwowarzy uważali, że najlepiej nadaje się jako środek zaostrzający gorycz do lagerów w stylu amerykańskim. Ostatnio jednak nastąpił gwałtowny wzrost jego wykorzystania jako chmielu na zimno w piwach typu Ale i IPA.
Profil smakowy Comet opiera się w dużej mierze na mocnym akcencie grejpfruta. Charakteryzuje się solidną goryczką i tradycyjnie piwowarzy uważali, że najlepiej nadaje się jako środek zaostrzający gorycz do lagerów w stylu amerykańskim. Ostatnio jednak nastąpił gwałtowny wzrost jego wykorzystania jako chmielu na zimno w piwach typu Ale i IPA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9.4% - 12.4% | info |
beta-kwasy | 3% - 6.1% | info |
kohumulon | 41% | info |
olejki | 1.98 mL/100g | info |
mircen | 67% | info |
kariofilen | 1% | info |
farnezen | 0.1% | |
kumulen | 10% |