Gatunki chmielu

Comet

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Comet ma intrygujące pochodzenie angielskiego Sunshine i rdzennego amerykańskiego chmielu, wydobywającego „dziki amerykański” smak. Wypuszczona w 1974 roku przez USDA odmiana Comet została pierwotnie wyhodowana w celu zaspokojenia zapotrzebowania na wyższy poziom chmielu alfa. Dziś nie jest już produkowany komercyjnie i jest dość trudny do znalezienia.

Profil smakowy Comet opiera się w dużej mierze na mocnym akcencie grejpfruta. Charakteryzuje się solidną goryczką i tradycyjnie piwowarzy uważali, że najlepiej nadaje się jako środek zaostrzający gorycz do lagerów w stylu amerykańskim. Ostatnio jednak nastąpił gwałtowny wzrost jego wykorzystania jako chmielu na zimno w piwach typu Ale i IPA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9.4% - 12.4%info
beta-kwasy3% - 6.1%info
kohumulon41%info
olejki1.98 mL/100ginfo
mircen67%info
kariofilen1%info
farnezen0.1%
kumulen10%
Zamienniki: GalenaSummit

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji